Een motorfiets die, in aanwezigheid van de eigenaar, gestolen wordt door een potentiële koper...

Door Alice van SMT Performances | 05/05/2022

Twee maanden geleden, begin maart, wilde G. zijn 2020 Africa Twin Adventure Sport verkopen. Een vriend van hem plaatste het aanbod van deze fiets op zijn sociale netwerken en al snel werd G. gecontacteerd door iemand die erg geïnteresseerd leek. De verkoper en de potentiële koper ontmoetten elkaar op een openbare plaats, de parkeerplaats van een doe-het-zelf zaak in Torcy, Frankrijk.


G. vertelt ons wat er gebeurd is:

"Ik kom op de afgesproken tijd op de parkeerplaats aan en de koper deelt me snel mee dat hij de verkeerde ontmoetingsplaats heeft en dat hij op me wacht op de parkeerplaats van dezelfde doe-het-zelf zaak, maar dan in het stadje Logne, 10 minuten verderop.

Ik besluit meteen naar hem toe te gaan om geen tijd te verliezen. Daar aangekomen vraagt hij me de motor te proberen, maar ik weiger. Hij dringt aan en ik vraag hem me de sleutels van zijn auto achter te laten als garantie. Hij had geen helm of handschoenen, maar omdat hij de motor op de parkeerplaats moest uitproberen, vond ik het niet de moeite waard hem mijn uitrusting te lenen, ondanks zijn verzoek.

Hij stapt op mijn motor en doet alsof hij iets in zijn zak zoekt. Ik laat mijn waakzaamheid zakken en hij maakt van de gelegenheid gebruik om de parkeerplaats te verlaten.

Ik besefte onmiddellijk wat er aan de hand was en het was precies wat ik gevreesd had: een overval.

Ik legde de situatie uit aan een voorbijganger die ermee instemde me naar huis te brengen. Tegelijkertijd belde ik de politie en opende mijn Pegase Moto applicatie waarop ik de beweging van mijn motor live kon volgen. Ik kon de politie de locatie van de motor in real time doorgeven!

Toen ik thuis kwam, sprong ik in mijn auto en startte de GPS navigatie naar mijn motor, die op dat moment geparkeerd leek te staan. De plek was gevestigd in Bonneuil. Ter plaatse was het inderdaad op de door Pegase aangegeven plaats. Ik belde de politie, die snel kwam kijken wat er gebeurd was.

Motorfiets in het volle zicht achter een auto gevonden
Motorfiets in het volle zicht achter een auto gevonden

Op verzoek van de politie kwam ook een takelwagen de motor wegslepen om een DNA monster te nemen.

Er werd geen schade gemeld. De Nieman moest vervangen worden, want de dief ging er met de sleutel vandoor. De diefstal vond plaats om 10.30 uur en ik kon mijn fiets om 12 uur ophalen.

Gestolen motorfiets door de politie weggesleept
Gestolen motorfiets door de politie weggesleept

Daarna ging ik een klacht indienen. Er werd een onderzoek ingesteld.

Ik voorzag de politie van de geschiedenis van de reis van de dief, een functie die mogelijk gemaakt werd door de Pegase app. De politie kon afleiden welke camera's op de route aanwezig waren en de bewakingsvideo's bekijken. Zo konden ze het gezicht van de dief zien (die geen helm droeg) en het blijkt dat hij bekend is bij de politie: hij werd snel gearresteerd en ik ging hem identificeren.

Hij zal berecht worden, maar de magistraten wachten nog steeds op het bewijsmateriaal van de aanklager, vooral het DNA-onderzoek. "

G. had zijn Africa Twin voorzien van een Pegase na een diefstal uit zijn huis in januari. Hij had het al gevonden dankzij de politie die de vrachtwagen van de dieven had onderschept.

Dank je voor dit getuigenis! En felicitaties aan de politie voor hun efficiëntie!


Artikel gepubliceerd door Alice van SMT Performances op 05/05/2022